Germencik Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Pamuk ve Mısır sonrası kuraklık sebebiyle alternatif ürün olarak üreticilere Ayçiçeği Ekimleri önerildi.
Germencik Ziraat Odası Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda Kuraklığa karşı alternatif ürün olarak Ayçiçeği üretimi Çiftçilere önerildi. Ayçiçeği Ekimiyle ilgili teknik bilgiler özel bir firmanın ziraat mühendisleri tarafından verildi. Seminere Germencik Belediye Başkan Vekili Murat Karabulut, AYTO Başkanı Fevzi Çondur Ziraat Odası Başkanı Şehabettin Çapakçıoğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlknur Kavas, Tariş Pamuk Mali işler Müdürü İsmail Pekel’in yanı sıra bazı Firma yetkilileri ve Çiftçiler katıldılar.
Germencik Ziraat Odası Başkanı Şehabettin Çapakçıoğlu Yaptığı Açıklamada “Buradaki Toplantımızın amacı Barajlarımızın doluluk oranının düşük olması sebebiyle ürünlerimize iki kat Su verilmesi söz konusu. Bu yüzden önlem amaçlı alternatif ürün arayışındayız. Nu alternatif ürünün de Ayçiçeği olacağını düşünerek bir toplantı tertip ettik. Ayçiçeği Ekimi ile ilgili yıllardan beri ekilmediği için bu konuda Çiftçilerimizi bilgilendirmek adına Ziraat odamızın konferans salonunda sunum yaptık. Özel bir firmadan gelen Ziraat Mühendislerimiz bu konuda çiftçilerimizi bilgilendirdi. Ayçiçeği su isteyen bir ürün olmadığı için Ayçiçeğine yöneldik. Barajlarımızdaki sularımızı korumamız ve sadece bu yılı değil önümüzdeki yılları da düşünmemiz gerekiyor. Bu yüzden çiftçilerimize Ayçiçeğini önerdik. Devlet Su işleri Müdürlüğümüz ve Sulama Birliğimizden gelen bilgiler doğrultusunda bu hareketi sağladık. Barajlarımızda Su oranları düşük olması bizi ve Bütün Çiftçilerimizi korkuttu. Şimdiden tedbir amaçlı pamuk ve Mısır Harici ne ekebiliriz endişesine kapıldık. Sonuç olarak Ayçiçeğine karar verdik” dedi.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ise “2021 yılında bir kuraklık yaşıyoruz. Ciddi anlamda bu kuraklık Aydın Bölgesini Hatta Ege Bölgesini etkilemiş durumda aldığımız Bilgilere göre Baraj dolgulukları geçen yılın altında. Bununla birlikte de Valilik Kararnamesi ile bu sene sulamanın nasıl yapılacağı şekli tebliğ edildi. Pamuktaki fiyat artışından dolayı pamuk üretim alanlarında bir artma bekleniyordu. Ama kuraklıktan dolayı bu pamuk üretim yapılan alanlarda alternatif ürünler aranmaya başlandı. Burada kısıtlayıcı faktörde Tabi ki su. Bununla alakalı Germencik Ziraat Odası Seminerinde Ayçiçeği çeşitleri ve üretim teknikleri ile alakalı Eğitim düzenlendi. Özellikle Buğdayın arkasında ikinci ürün olarak ciddi anlamda Aydın’da Ayçiçeği üretimi hedefleniyor. Özellikle Ayçiçeği Yağında fiyatların yükselmesinden dolayı ortalama 250-300 Kilo civarında ikinci mahsul Ayçiçeği verimi bile üreticimiz için ciddi anlamda bir gelir kaynağı olacaktır. Tahmin ediyoruz ki bu sene Türkiye’nin Ayçiçek yağı açığını kapatma noktasında Aydın önemli illerden biri olacaktır. Sadece ikinci mahsul değil birinci mahsulde özellikle Söke Ovasında planlanıyor” dedi.