Sermayesinde 50 Milyon TL olduğu iddia edilen firma 50 bin TL’yi ödemedi.
Türkiye’de son zamanlarda faizsiz ev finans sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin katılımcıları mağdur etmeye başladığı iddia edildi. 15 milyar TL’yi aşan sektörün önemli oyuncuları arasında yer alan Çözüm Tasarruf’un sisteme dahil olan hak sahiplerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmediği, sistemden çıkmak isteyenlere ise zorluk çıkardığı belirtildi.
Türkiye’de faizsiz finans sistemi olarak adlandırılan ve 15 milyar TL’lik büyüklüğü aşan sistemde mağduriyetler artmaya başladı. Söz konusu alanda faaliyet gösteren şirketlere yönelik şikayetlerin artması üzerine yasa koyucular harekete geçti. Yakın zamanda konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması beklenirken sektörün önemli oyuncuları arasında yer alan Çözüm Tasarruf’un uzun zamandır hak sahiplerine yükümlü olduğu ödemeleri yapmadığı iddia edildi. Konuyla ilgili şikayetler, şirketin, şikayetvar.com internet sitesinde de en fazla şikayet alan şirketler arasına girmesine yol açtı. Sitede çözüm Tasarruf ile alakalı 250’ün üzerinde şikayet yer alıyor.
Sisteme giren çıkamıyor
Şikayetlerde en fazla konu olan mağduriyet ise sisteme girenlerin çıkma konusunda yaşadığı zorluklar. Sisteme dahil olan yatırımcılar kurada isimleri çıktığında taahhüt edilen ödemeyi alamamakla birlikte çıkmak istediklerinde ise sözleşmeleri bahane edilerek vatandaşların hem sistemden çıkması engelleniyor. Bu durumda mağduriyet yaşayan vatandaşlar karşılarında şimdilik bir muhatap bulabildiklerini belirtirken ilerleyen zamanlarda ise firmanın deyim yerindeyse “tası tarağı toplayıp” kaybolmalarından endişesi taşıyor. Ödeme tarihi geçmesine rağmen ödeme alamayan Çözüm tasarruf müşterileri firmaya noter aracılığıyla ihtarname çektiklerini ancak çekilen ihtarnamelere rağmen her hangi bir dönüş alamadıklarını belirtiyor. Şirketin sözleşme şartlarını yerine getirmediği iddia ediliyor.
Saadet zinciri iddiaları
Bu durum hakkında saadet zinciri kurbanı olmaktan korktuklarını belirten ve devletin yetkili kuruluşlarından yardım isteyen mağdur vatandaşlar “Bizler etimizden tırnağımızdan arttırdığımız paralarla bu çözüm finansa güvenerek getirip paralarımızı teslim ettik. Ve tek hayalimiz başımızı sokacağımız evimiz için biriktirdiğimiz paraların toz olup uçmasından korkuyoruz. Buradan sizler aracılığıyla Çözüm Finans’a sesleniyoruz bizler nasıl ki karşılık imzaladığımız sözleşmeye sadık kalıyorsak lütfen onlar da sadık kalsın. Binlerce kişinin mağduriyetine sebebiyet verip de bizi Türkiye’de eskilerden örneği olan “bir saadet zinciri kurbanı” etmesiler. Artık biz buradan diğer vatandaşlara da seslenmek istiyoruz bu tür finans firmalarına kayıt yaptırırken sık dokuyun ince eleğin bizim mağduriyetlerimizi sizlerde yaşamayın” dediler.
Yasal düzenleme yolda
Söz konusu alanda 900’e yakın şirket faaliyet gösteriyor. Ancak özellikle Çözüm Tasarruf’a yönelik şikayetlerin artması üzerine yasa koyucular da harekete geçti. Şirketlerin amacı dışında çalışmaması ve para yatırılanların mağdur edilmemesi için, finans alt yapısı oluşturulması için taslak hazırlanıyor. Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda sürdürülen çalışmaların yakın zamanda yasa teklifi olarak TBMM’nin gündemine getirileceği öğrenildi. Çalışmalara, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da katılıyor.
Mağdur olduğunu idda eden vatandaşlar sosyal medya aracılığı ile seslerini duyurmaya çalışıyor.
https://www.facebook.com/cozumtasarrufmagdurlari/